Osmanlı ile Osmanlıspor’u karıştıranlar*

Abdülmecid Efendi Köşkü’nde Koç’un üstlendiği bir sergi var. Bu sergide geçtiğimiz hafta sonu bazı ziyaretçiler ve gruplar olay çıkardı. Olay ise şu; “ne demek efendim Osmanlı Padişahının evinde böyle sikli, götlü heykeller, resimler falan. Ayıp be, günah be! Koskoca padişanın ardından yaptığınıza bakın” demişler.
Şimdi birincisi Abdülmecid padişah değildi. Ecdatseverlerin önce şunu öğrenmesi gerekiyor. Osmanlıspor’u tutmak kolaydır ama tarih bilmek zordur.
İkincisi, evinde neden nü sergi var diye avaz avaz bağıranlar Abdülmecid’in bizzat kendisinin yaptığı tablolardan zerre haberi yok belli ki. Üstelik Abdülmecid hem yabancı dil bilgisi, hem spora olan merakı ve sanata olan tutkusuyla çok aydın bir insandı. Bu bağıranlar eğer o dönemde bağırsaydı yerlerdi falakayı. Size Abdülmecid’in kendisinin yaptığı birkaç eseri göstereyim efendim:

-Bakın bunun adı; "Haremde Goethe" Göte diye de okunur ama götlükle falan alakası yok yanlış anlaşılmasın. Tablodaki kadının elinde tuttuğu kitabın yazarının adı o


Bu da "Haremde Beethoven." İki kelime de tanıdık gelmiş olabilir ve "Beethoven köpek değil miydi ya?" diye düşünebilirsin belki ama konunun köpeklikle de ilgisi yok malesef. Beethoven’i anlatmaya benim cürmüm yetmez zaten. Yine de bir güzellik yapayım sana https://www.youtube.com/watch?v=t3217H8JppI&t=626s

-Bakın bu da gayet cıbıldak insanların dolaştığı bir eser. “Adı da Avludaki Kadınlar.” Yok yahu havlu değil, avlu avlu. Zaten kimsenin üzerinde havlu falan da yok. Temiz iş!

Bir şeye saldırmadan önce araştırın biraz, ezbere fanatiklik olmaz. Tuttuğunuz takımı savunurken bile tüm oyuncuları, geçmiş sezonları falan ezbere biliyorsunuz. Bu gayretinizi az biraz bu konulara yorun n’olur. İnternet diye bir şey var yahu, ansiklopedi karıştırın diyen yok size. Ya da bilmiyorsanız susun. Susmak erdemdir, cehalet ise rezalet.
Emrah Ateş
beni ayrıca şu sitelerden de takip edebilirsiniz
instagram:  hikayeadami
twitter:  hikayeadami

Yorumlar

  1. Ama mihrapta cıbıldak birilerini koymuşlaaar. Yahu ev burası ev, ev, orası da şömine.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Orhan Veli'nin ölümü ve mezarı

Biliyorum Sana Giden Bütün Yollar Kapalı

Dünyanın bilinen ilk şiiri